Spořicí státní dluhopisy přinesou pro občany možnost bezpečné investice

odbor 20 - Řízení státního dluhu a finančního majetku
odbor 20 - Řízení státního dluhu a finančního majetku

Vydáno

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes na tiskové konferenci představil projekt Spořicí státní dluhopisy. Ten umožní občanům a neziskovým organizacím, aby si od 3. října 2011 do 1. listopadu 2011 mohli u distributorů objednávat tři typy státních dluhopisů. Na jejich účet pak budou připsány 11. listopadu 2011.

Naším cílem je nabídnout občanům bezpečnou investici pro jejich úspory a zároveň neplatit úrokové výnosy ze státního dluhu pouze velkým finančním skupinám, ale právě i drobným investorům,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. „Spojíme hospodaření státu s výhodným spořením pro občany, kteří se tak budou mít na pozoru před těmi politiky, kteří by kvůli populistickým slibům dovedli stát do platební neschopnosti,“ dodal ministr financí.

Podle náměstka ministra financí Jana Gregora má projekt přínos i kvůli rozšíření okruhu zdrojů pro financování státního dluhu. „V zahraničí je zcela běžné, že občané vlastní asi desetinu dluhu státu, to představuje náš dlouhodobý cíl.“ Ředitel odboru Řízení státního dluhu Petr Pavelek upozorňuje, že nyní na podzim půjde o pilotní emisi: „Plánujeme občanům prodat v této fázi spořicí dluhopisy ve jmenovité hodnotě do 10 mld. Kč, a tím zejména otestovat jejich zájem a odstranit případná slabá místa projektu. Pokud se naše cíle naplní, každý rok by mohlo probíhat několik pravidelných emisí a přistoupili bychom k rozšíření nabídky jednotlivých typů dluhopisů a k rozvoji distribučních kanálů.

Občanům budou nabídnuty tři typy spořicích dluhopisů – jednoletý diskontovaný, pětiletý kuponový a pětiletý reinvestiční. Většina služeb včetně zřízení, vedení a zrušení majetkového účtu nebude zpoplatněna. Minimální objem jedné objednávky je 1000 ks dluhopisů, přičemž nominální hodnota jednoho kusu bude činit 1 Kč. S možností předčasného splacení se počítá u všech typů spořicích dluhopisů, které bude možno upisovat od 3. října 2011 na celkem 378 pobočkách České spořitelny, Československé obchodní banky a Komerční banky.

Více informací se dozvíte na webu projektu www.sporicidluhopisycr.cz, případně na informačních linkách a pobočkách distributorů. Na sociální síti Facebook se můžete stát fanoušky projektu.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF

Prezentace z tiskové konference k představení projektu Spořicí státní dluhopisy - 15.9.2011
Představení projektu Spořicí státní dluhopisy (.PDF, 115 kB)

Související informace - 26.09.2011
INFORMAČNÍ LETÁK MF - SPOŘICÍ STÁTNÍ DLUHOPISY (.PDF, 557 kB)

OBSAH
Pro koho jsou určeny
Jaké výhody přinášejí
Nabízené typy
Úrokové výnosy
Jak a kde si je můžete pořídit
Podmínky předčasného splacení
Základní parametry
Služby poskytované zdarma
Zpoplatněné služby
Důležité kontakty