Objednávky spořicích dluhopisů začnou 13. května

Mgr. Ondřej Jakob
Mgr. Ondřej Jakob tiskový mluvčí MF ČR

Vydáno

Upisovací období spořicích státních dluhopisů začne 13. května a potrvá do konce tohoto měsíce. Ministerstvo financí může upisovací období předčasně ukončit. Datum emise, kdy budou dluhopisy připsány na majetkové účty zájemců, je stanoveno na 12. června.

„Předchozí tři série emisí ukázaly, že státní spořicí dluhopisy se staly vyhledávanou příležitostí pro zhodnocení úspor domácností. Chceme jim tuto příležitost nabízet pravidelně dvakrát ročně,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že cílem letos na jaře je prodat dluhopisy v hodnotě alespoň 10 mld. Kč.

Občané budou moci využít služeb téměř 1400 poboček České pošty, České spořitelny, Československé obchodní banky a Komerční banky po celé republice. Ministerstvo financí bude nadále nabízet pět typů spořicích dluhopisů:

  • 1,5letý diskontovaný
  • 3letý prémiový
  • 5letý kuponový
  • 5letý reinvestiční
  • 7letý proti-inflační

Novela zákona o daních z příjmů s účinností od 1. ledna 2013 přinesla novou metodiku zaokrouhlování při výpočtu daně z výnosu dluhopisů. Základ daně z jednoho kusu dluhopisu a sražená daň z výnosu dluhopisu se již nezaokrouhlují. Sazba daně ve výši 15 % se nezměnila, ale zaokrouhluje se až plátcem sražená daň ze všech dluhopisů, nikoli z každého zvlášť. Efektivní zdanění výnosů tak již nebude nulové. Toto se netýká dluhopisů vydaných před 1. 1. 2013.

Podrobnější informace je možno nalézt na webovém portálu spořicích dluhopisů, facebookovém profilu www.facebook.com/sporicistatnidluhopisy, či na informačních linkách a pobočkách distributorů.

Náhled videa - Objednávky spořicích dluhopisů začnou 13. května

Přehraj video

Spustit video