Dnes začíná 13. upisovací období Dluhopisu Republiky. V uplynulém objednali Češi dluhopisy za rekordních 5,6 miliardy

odbor 20 - Řízení státního dluhu a finančního majetku
odbor 20 - Řízení státního dluhu a finančního majetku

Vydáno

Dnes začíná třinácté upisovací období emisí Dluhopisu Republiky. Zájemcům o státní dluhopisy jsou od 20. 9. 2021 do 23. 12. 2021 nabízeny dva typy státních dluhopisů.V právě skončeném dvanáctém upisovacím období objednali Češi dluhopisy ve výši 5,6 mld. Kč, což je nejlepší výsledek v historii.

„Rekordní výsledek právě skončeného dvanáctého úpisu Dluhopisu Republiky potvrzuje dlouhodobě vysoký zájem Čechů o státní dluhopisy, které nabízí bezpečné zhodnocení úspor a také atraktivnější výnos díky zrušené 15% dani z příjmů. Stejně jako v předchozích obdobích byl pro občany drtivě nejoblíbenějším dluhopisem ten proti-inflační, který dnes v době celosvětově dočasně zvýšené inflace nabízí atraktivní způsob, jak chránit své úspory,“ uvádí ministryně financí Alena Schillerová a dodává: „V následujících dnech dojde k drobným zpřesněním výsledku uplynulé emise. Předpokládáme nicméně, že půjde o historicky nejlepší čísla od konce roku 2018, kdy jsme Dluhopis Republiky občanům poprvé nabídli.“

Reinvestiční dluhopis má předem pevně nastavené výnosy, které každým rokem stoupají. Průměrný výnos tohoto dluhopisu koresponduje s výnosy státních dluhopisů obchodovaných na finančním trhu k datu zahájení úpisu dluhopisu a pro následující úpis byl stanoven ve výši 1,80 %. Úroková sazba proti-inflačního dluhopisu je navázána na index spotřebitelských cen uveřejňovaný Českým statistickým úřadem a výnos dluhopisu tak zcela pokrývá inflační tlaky. Minimální úroková sazba v každém výnosovém období je stanovena na 0,00 % p. a., a tudíž v případě poklesu cenové hladiny (deflace) zůstane jmenovitá hodnota držených dluhopisů stejná, zatímco jejich reálná hodnota stoupne. Nedojde tak ke snížení jmenovité hodnoty o příslušnou míru deflace.

Výnosy obou typů dluhopisů, tj. reinvestičního i proti-inflačního, jsou reinvestovány jednou ročně do stejné emise dluhopisů a dle zákona o daních z příjmů jsou osvobozeny od daně z příjmů.

Datum vydání obou emisí Dluhopisu Republiky je stanoveno na 3. 1. 2022. Dluhopisy jsou splatné v době do 6 let a je možné v předem stanovených termínech požádat o jejich předčasné splacení jedenkrát ročně.

Zájemci o státní dluhopisy mohou o úpis aktuálně nabízených emisí Dluhopisu Republiky žádat prostřednictvím elektronického přístupu ke správě majetkového účtu, případně rovněž na vybraných pobočkách České spořitelny, a.s. a Československé obchodní banky, a. s. Pokud zájemci o dluhopisy ještě nemají založen majetkový účet a elektronický přístup k jeho správě, je možné zřízení provést rovněž plně elektronickou cestou, neboť Ministerstvo financí v rámci digitalizace systému distribuce státních dluhopisů pro občany spustilo na jaře letošního roku možnost dálkové identifikace a autentizace. V prostředí portálu e-identita.cz lze celý proces zřízení elektronického přístupu ke správě majetkového účtu a nákupu státních dluhopisů provést během krátké chvíle využitím prostředku na úrovni vysoká, např. eObčanka, tj. občanský průkaz s aktivovaným kontaktním čipem vydaným po 1. 7. 2018.

V průběhu právě začínajícího upisovacího období, které skončí těsně před vánočními svátky, je kdykoliv možné s předstihem a v klidu pořídit dárkový certifikát Dluhopisu Republiky a tímto zajímavým a netradičním způsobem obdarovat své blízké. Dárkové certifikáty je možné zdarma generovat a tisknout prostřednictvím elektronického přístupu ke správě majetkového účtu. Dostupné jsou rovněž na vybraných pobočkách výše uvedených smluvních distributorů, kde je možné pořídit dárkový certifikát na ozdobném papíru. Zájemcům doporučujeme v takovém případě návštěvu neodkládat, pokud chtějí mít jistotu, že dárkový certifikát obdrží včas. Certifikáty jsou doručovány prostřednictvím České pošty na uvedenou doručovací adresu, a proto je vhodné s blížícími se vánočními svátky počítat alespoň s dobou 14 dní od objednání certifikátů do doručení.

Detailní zpřesněné informace k výsledkům úpisu budou uveřejněny k datu emise, tj. 1. 10. 2021.