Podzimní emise spořicích dluhopisů přinese řadu novinek

oddělení 1002 - Tiskové
oddělení 1002 - Tiskové

Vydáno

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes na tiskové konferenci představil podrobné informace k podzimní emisi spořicích státních dluhopisů. Lidé si je mohou objednávat od 5. listopadu do 30. listopadu, pokud nebude rozhodnuto o dřívějším ukončení upisovacího období. K připsání dluhopisů na majetkový účet dojde 12. prosince.

Podzimní emise přináší řadu novinek. Lidé si budou moci objednávat spořicí dluhopisy na pobočkách České pošty a překvapit své blízké na Vánoce dárkovými certifikáty. Zavádíme také nový typ dluhopisu, a to tříletý prémiový. Věřím, že navážeme na dvě úspěšné emise a objednávky přesáhnou 10 mld. Kč,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Čtyři stávající typy dluhopisů zůstávají i nadále v nabídce. Jedná se o krátkodobý diskontovaný, pětiletý kuponový, pětiletý reinvestiční a sedmiletý proti-inflační. Podmínky se nijak výrazně nemění s tím, že proti-inflační dluhopis bude možné předplatit již po jednom roce držby. Nový, tříletý dluhopis nabídne stejnou výši úročení každý rok a na konci třetího roku úrokovou prémii za držení do splatnosti.

V podzimní emisi bude možné nově zakoupit dva druhy ozdobných certifikátů:

  • Dárkový – obdrží jej obdarovaný od vlastníka dluhopisů poté, co mu je vlastník daruje
  • Pamětní list emise – osvědčení o vlastnictví spořicích státních dluhopisů

Zatímco v současnosti lze převést dluhopisy pouze za účasti obdarované osoby, či s jejím předchozím souhlasem, dárkový certifikát umožní obdarovaného překvapit s tím, že k přepisu jeho osobních údajů dojde později.

Počet distribučních míst se výrazně navyšuje z 397 na 1382. Všichni distributoři z jarní emise (Česká spořitelna, Československá obchodní banka, Komerční banka a J&T Banka) se na projektu budou nadále podílet. Nově se zapojí vybrané přepážky Poštovní spořitelny a České pošty. „Spořicí dluhopisy se tak dostanou i do menších měst a větších vesnic,“ podotknul ministr Kalousek s tím, že projekt je nadále otevřen všem potenciálním distributorům, kteří splní technické a další podmínky.

Více informací včetně grafické podoby certifikátů naleznete na webu projektu www.sporicidluhopisycr.cz, případně na informačních linkách a pobočkách distributorů. Na sociální síti Facebook se můžete stát „fanoušky“ projektu: www.facebook.com/sporicistatnidluhopisy.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF

Související informace - Prezentace