Ukončení úpisu vánoční emise spořicích dluhopisů

Bc. Ondřej Šrámek
Bc. Ondřej Šrámek tiskový mluvčí Ministerstva financí

Vydáno

Ministerstvo financí k dnešnímu dni (17:00 hodin) eviduje žádosti o úpis spořicích státních dluhopisů v celkové jmenovité hodnotě přes 15 mld. Kč. Vzhledem k tomu, že stanovený cíl emise byl tímto dosažen, upisovací období vánočních emisí bude v souladu s emisními podmínkami předčasně ukončeno. Poslední den pro podávání žádostí o úpis tak nastane ve čtvrtek 7. listopadu 2013. Upisovatelé, kteří se účastní pilotního provozu elektronického přístupu ke správě majetkového účtu, mohou dluhopisy upisovat až do čtvrteční půlnoci, tj. i po uzavření poboček distributorů.

Objednané dluhopisy je potřeba zaplatit do pěti pracovních dnů od ukončení upisovacího období, tj. peněžní prostředky musí být připsány na účet distributora nebo ministerstva nejpozději do 14. listopadu 2013. Podrobnější statistiky vánočního úpisu budou uveřejněny po tomto datu.

Ministerstvo financí současně oznamuje, že dnešní úspěšnou aukcí střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů uzavírá hlavní výpůjční operace státu na primárním trhu v letošním roce. Ve zbytku roku tak již proběhnou pouze doplňkové operace na sekundárním trhu státních dluhopisů a jediná emise státních pokladničních poukázek. K dnešnímu datu došlo k dokončení financování plánované výpůjční potřeby státu podle Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2013 a její červencové revize. Své další plány, co se týče příštího roku, uveřejní Ministerstvo financí v první polovině prosince.

 

Bc. Ondřej Šrámek,
tiskový mluvčí Ministerstva financí