Začíná šesté upisovací období emisí Dluhopisu Republiky

odbor 20 - Řízení státního dluhu a finančního majetku
odbor 20 - Řízení státního dluhu a finančního majetku

Vydáno

Dnes začíná šesté upisovací období emisí Dluhopisu Republiky. Zájemcům o státní dluhopisy jsou od 23. 12. 2019 do 13. 3. 2020 nabízeny tři typy státních dluhopisů.

Zájemcům o státní dluhopisy budou od dnešního dne nabídnuty tři typy státních dluhopisů, a to reinvestiční, proti-inflační a fixní státní dluhopis. Upisovací období emisí Dluhopisu Republiky začne 23. 12. 2019 a bude ukončeno dne 13. 3. 2020. Datum vydání emisí Dluhopisu Republiky je stanoveno na 1. 4. 2020.

Výnos fixního dluhopisu je pevně stanoven na 1,50 % p. a. a jeho výše je pro všechna výnosová období konstantní až do splatnosti dluhopisu. Reinvestiční dluhopis má rovněž předem pevně nastavené výnosy, oproti fixnímu dluhopisu však každým rokem stoupají. Průměrný výnos tohoto dluhopisu koresponduje s výnosy státních dluhopisů obchodovaných na finančním trhu k datu zahájení úpisu dluhopisu a pro následující úpis byl stanoven ve výši 1,62 %. Výnos proti-inflačního dluhopisu přesně kopíruje vývoj spotřebitelských cen a navíc je navýšen o marži 0,50 % p. a. s tím, že vlastník dluhopisů má garantován minimální výnos ve výši 0,50 % p. a.

Všechny tři emise Dluhopisu Republiky jsou splatné v době do 6 let od data emise a jejich výnos bude reinvestován jednou ročně do stejné emise dluhopisů. Dluhopis si mohou objednávat pouze fyzické osoby, a to nepřetržitě každý den. Minimální výše jedné objednávky je 1 000 kusů dluhopisů. Maximální počet kusů dluhopisů, které může jedna osoba celkem během upisovacího období objednat, je stanoven na 5 mil. kusů pro jednotlivý typ Dluhopisu Republiky.

Zájemci o státní dluhopisy mohou žádat prostřednictvím elektronického přístupu ke správě majetkového účtu o úpis všech nabízených emisí Dluhopisu Republiky, tj. reinvestičního, proti-inflačního a fixního dluhopisu. Všechny typy dluhopisů lze pořídit na vybraných pobočkách České spořitelny, a.s. Reinvestiční dluhopis lze pořídit rovněž na vybraných pobočkách Československé obchodní banky, a. s.

Na pobočkách bude rovněž možné pořídit dárkový certifikát Dluhopisu Republiky, který představuje originální a smysluplný způsob, jak obdarovat své blízké. Spousta lidí si dává novoroční finanční předsevzetí. Někdo chce více spořit, jiný zase snížit své zadlužení a zlepšit kontrolu výdajů. Pokud se někdo z Vašich blízkých plánuje v příštím roce poohlédnout po možnosti, jak zajímavě a přitom bezpečně zhodnotit své úspory, můžete mu to usnadnit tím, že ho obdarujete dárkovým certifikátem Dluhopisu Republiky.

V právě skončeném upisovacím období bylo podáno 2922 žádostí o úpis v celkové hodnotě 1 720 675 224 Kč. Celkem tedy zájem o Dluhopis Republiky v roce 2019 překonal již 12,1 mld. Kč.