Prosincová emise spořicích dluhopisů přinese dárkové certifikáty

oddělení 1002 - Tiskové
oddělení 1002 - Tiskové

Vydáno

Ministerstvo financí vypisuje výběrové řízení na grafické zpracování certifikátů ke spořicím státním dluhopisům. Ty plánuje nabídnout již v prosincové emisi, přičemž by se mělo jednat o dva základní typy certifikátů:

  • Dárkový – obdrží jej obdarovaný od vlastníka dluhopisů poté, co mu je vlastník daruje
  • Pro vlastníka – osvědčení o vlastnictví spořicích státních dluhopisů
     

„Snažíme se vyjít vstříc zájemcům, kteří byli zklamáni, že spořicí dluhopisy nemají fyzickou podobu. Chceme také usnadnit darování těchto dluhopisů, což před Vánocemi ocení spousta lidí,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Zatímco v současnosti může proběhnout převod dluhopisů pouze za účasti obdarované osoby, či s jejím předchozím souhlasem, dárkový certifikát umožní obdarovaného překvapit s tím, že k přepisu osobních údajů dojde později.
 
„Plánujeme různé formy certifikátů pro několik příležitostí – narozeniny, Vánoce, výročí a další významné osobní událostí. Budeme rádi, pokud se do soutěže na grafické zpracování certifikátů zapojí co nejširší okruh zájemců včetně nadaných začínajících grafiků,“ dodal ministr Kalousek.
 
Cena pro vítěze není přesně stanovena, protože představuje jedno ze dvou dílčích kritérií soutěže. Tím druhým jsou estetické a funkční vlastnosti. Pro uchazeče umístěné na 1. až 3. místě v dílčím kritériu estetické a funkční vlastnosti vznikne nárok na tzv. skicovné ve výši 10 000 Kč, který bude podmíněn jejich souhlasem se zveřejněním návrhu na internetových stránkách MF. Lhůta pro podávání nabídek konči 6. srpna 2012, 12:00 hodin.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF ČR